Je moet het niet van je kinderen hebben…

Misschien een wat merkwaardige titel maar systemisch gezien is dit een waarheid. Hierin wordt gesteld, dat ouders er zijn om te geven en kinderen om te nemen. En niet andersom. Net als leerkrachten en andere professionals die docerende taken hebben.

In mijn praktijk merk ik vaak teleurstelling op als het gaat over kinderen. Vooral moeders die meer dan de nodige offers hebben gebracht. Uitspraken als “ik heb toch ook altijd voor hen klaargestaan” en “dan mag ik toch ook wat terug verwachten” zorgen voor frustratie en boosheid. Tot zelfs een breuk tussen de ouders en kinderen aan toe!

Waar bijna iedere relatie te maken heeft met geven en nemen, werkt het met kinderen nu eenmaal anders. Vaak is het zo dat, bij problemen in deze richting, verder in het familiesysteem een patroon in de familielijn te ontdekken is. Wanneer je je bewust kan worden van patronen en dynamieken waar jij mee te maken hebt, ontstaat er ruimte om grip en begrip te krijgen. En ben je beter in staat je verwachtingen te relativeren. En dat is weer een opstapje naar een fijnere relatie!

Door middel van een opstelling zijn jouw persoonlijke patronen en dynamieken te ontdekken. Meestal is dit onbewuste informatie die zonder dat je het wist op jouw schouders beland is. Vanuit je eigen ouders of familieleden. En doorbreek jij niet de lijn van deze patronen dan is de kans erg groot dat jij ze, op jouw beurt, weer doorgeeft aan je eigen kinderen. En dat is niet wenselijk, toch?

Wil je meer weten over Systemisch werken?
Kom dan eens langs voor een gratis kennismaking! Kijk op onze website voor meer informatie. Of doe mee met één van de workshops waar systemische lijnen creatief vastgelegd worden. Via deze link vind je de planning voor de workshops.

Maak een afspraak want ik help je graag!

Lieve groet,
Esmeralda, CONqreat coaching en begeleiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s